23.05.2015., subota

Legure i legiranje

Legure i legiranje

subota , 23.05.2015.
Malo o legurama.
Legura ili slitina je smjesa (čvrsta otopina) dvaju ili više metala. Sama slitina ima svojstva metala, ali obično različita od svojih sastojaka. Osim metala slitina može sadržavati i nemetale.

Malo nespretno posloženo, no.....



Interesantna je priča o 1 kuni
...................................................

Hrvatski novčarski zavod na svojim stranicama navodi sastav kovanice: 65% bakra, 23,2% nikla, 11,8% cinka, a masa cijele kovanice je 5 grama.

Prema tečaju objavljenom na stranicama Hrvatske narodne banke 1 euro jest 7,56 kuna, a na stranicama Kemijsko- tehnološkog fakulteta u Splitu stoji kako je cijena čistog bakra 26.10 € (500 g), Cinka 39.60 € (500 g) te nikla 96.60 € (500 g)

Kovanica = 5 g

65% bakra = 3.25 grama
23,2% nikla = 1.16 grama
11,8% cinka = 0.59 grama

_________________________
65% bakra = 1.26 kuna
23,2% nikla = 1.69 kuna
11,8% cinka = 0.34 kuna

Sve zajedno, cijena jednog 'slavuja' je 3,29 kuna.


I došle legure do gastronomije.
Taman smo "jučer" saznali što je brusnica, a što aceto balsamico i
što je reduciranje, kad, vidi kurca,
novi pojam u pojmovniku, legiranje.

Pa sam legiral, makar tu isto ima svakakih bedastoća po internetu,
da je i bešamel legiranje.

Legiraju se najviše čorbe.
Što je čorba?
To je jelo ni vrit, a ni mimo,
ni juhica, ali ni gulaš, između, gušća, ne od guske, guščija juhica, ili rjeđi gulaš.

Nekaj s mesekom, ono, ajngemahtec, sarajevska, ili begova čorba.

Legira se tako, da se umute vrhnje (kiselo) i žutanjak od jajca.
Na kraju procesa, zgasimo vatru i ulijemo leguru uz mešung i gotovoooo.

U svakom slučaju ukusnije nego "nano" kuhanje u tekućem dušiku.
Ćevapi iz tekućeg dušika s Argonskim šugom?



- 08:01 - gukni (8) - štampaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2015 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (3)
Veljača 2023 (1)
Kolovoz 2022 (2)
Veljača 2022 (1)
Travanj 2021 (1)
Studeni 2020 (1)
Lipanj 2020 (1)
Ožujak 2020 (1)
Veljača 2020 (1)
Siječanj 2020 (3)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (2)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (1)
Svibanj 2019 (1)
Travanj 2019 (2)
Ožujak 2019 (2)
Veljača 2019 (5)
Siječanj 2019 (4)
Studeni 2018 (2)
Listopad 2018 (3)
Travanj 2018 (2)
Veljača 2018 (3)
Siječanj 2018 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (4)
Kolovoz 2017 (1)
Srpanj 2017 (7)
Lipanj 2017 (4)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (5)
Ožujak 2017 (6)
Veljača 2017 (3)
Siječanj 2017 (5)
Listopad 2016 (3)
Rujan 2016 (1)
Srpanj 2016 (2)
Lipanj 2016 (6)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (2)
Veljača 2016 (7)
Siječanj 2016 (9)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (12)
Rujan 2015 (6)
Kolovoz 2015 (9)

Komentari On/Off

Box2